IRAN -RAYEN – CIUTADELLA DE TOVA
CIUTADELLA DE TOVA
El singular castell de Rayen (Arg-e Rayen) està situat a la província de Kerman, al sud-oest de la ciutat de Rayen, a Iran. Data de l’era pre-islàmica, entre el segle X i XI sota l’Imperi Sasánida i porta abandonat 150 anys, per la qual cosa resulta sorprenent el seu bon estat de conservació. Val a dir que encara està en fase de reconstrucció després del terratrèmol sofert el 26 de desembre del 2003.
El més característic d’aquesta fortalesa i la seva ciutat emmurallada, és que van ser construïdes íntegrament en tova, enfront de l’habitual construcció feta de pedra. El castell de Rayen i la seva ciutadella, juntament amb la veïna ciutadella de Bam, estan entre les majors construccions realitzades en tova del món.
La ciutadella esta als peus de la muntanya Kuh-i Hezar (4420m.) En un estret enclavament que abans era pas obligat per a les caravanes.
El perímetre emmurallat és de 570m. i el flanquegen 12 torres en perfecte estat. A l’interior hi ha un segon recinte emmurallat que corresponia a les estances del governador. La majoria de les cases només mantenen en peu les quatre parets, en canvi a la zona dedicada al governant encara es poden contemplar diverses edificacions amb coberta, escales d’accés a la teulada, pati de llums i altres estructures
Dins de la ciutadella i troben un altra fortalesa murallada, on ens trobem les dependències del governador, es l’única zona on es pot veure edificacions amb sostre i es pot pujar a les seves teulades.
La ciutadella ocupa una àrea de 20.000 metres quadrats i està molt ben conservada. Igual que altres fortaleses com Bam, Rayen comptava amb un barri públic i una zona residencial diferenciades. Dins de la ciutadella existien una mesquita, un gimnàs per a la Casa de la Força o «Zoor Khaneh» i cavallerisses.
Dependències del governador, es l’única zona on es pot veure edificacions amb sostre
Una vista del conjunt de la ciutadella