CANYADES DEL TEIDE
El Teide (o Pic del Teide) és un volcà i muntanya de Tenerife, Illes Canàries.
Amb una altitud de 3.719 m sobre el nivell del mar i amb aproximadament uns 7.000 m sobre el llit marí adjacent, és la muntanya més alta d’Espanya, la muntanya més alta de totes les illes atlàntiques i el tercer volcà més gran de la Terra. El Teide és un estrato-volcà del tipus estrombolià.
Atès el seu historial eruptiu i la seva localització propera a centres poblats, el volcà ha estat designat com a un dels 16 Volcans de la Dècada pel seu gran valor en l’estudi de la reducció de futurs desastres naturals.
Es troba en repòs, amb una darrera erupció documentada l’any 1909 pel bufador subsidiari de Chinyero, al pendent oest del Teide. Altres erupcions destacades van ocórrer els anys 1704–1706 i 1798. El cim té algunes petites i actives fumaroles que emeten diòxid de sofre calent, així com d’altres gasos.
Roques de García – Roque Cinchado
Les Cañadas formen una enorme caldera de forma el·líptica, amb un perímetre de 45 quilòmetres. El seu diàmetre se situa entre els 10 i els 16 quilòmetres.
Els Roques de García separen al seu torn les Cañadas en dos subcalderas. Tot el Parc es troba sobre una altura de 2.000 metres, amb poca humitat, grans canvis de temperatura i forts vents. El Teide està format per diversos volcans superposats. A l’oest, el Pic Vell, de 3.015 metres, amb un cràter de 800 metres de diàmetre. El bec del Teide (3718 m. i cràter de 80 m. de diàmetre) s’eleva sobre el cràter d’Rambleta (850 m. de diàmetre)
Roques de García – Roque Cinchado
Origen de les Cañadas
A la prehistòria, fa uns 180.000 anys, un volcà encara més gran que el Teide va patir una explosió gegantina d’índex 7, que va fraccionar el pic deixant-lo lliscar fins al mar pel nord de l’illa, creant així les anomenades Cañadas del Teide, una gran caldera just per sobre dels 2.500 m d’altitud, amb 15 km d’amplada d’est a oest i 10 km d’amplada de nord a sud.
Al costat sud, els murs interns del cràter formen un penya-segat que va dels 2.715 m als 2.100 m a Guajara. El mateix cim del Teide i el bufador subsidiari anomenat Pico Viejo (3.135 m), tots dos al costat nord de la caldera, deriven d’erupcions que van seguir a la gran explosió prehistòrica
Els Roques de García
Hi han fotos precioses. M’ha encantat
gracias por comentar