Documentat trobem amb “LOS COL·LOQUIS DE LA INSIGNE CIUTAT DE TORTOSA” del humanista Cristòfol Despuig, que en el segle XVI, ja nidificaven els flamenc al delta d’Ebre:
Fàbio: Encara vull contar-vos una cosa sobre la abundànsia ab què crien los ausells en aquella ribera, y és tan estranya que tinch por [que no] la cregau, mas ella pasà així ab veritat, perquè yo la he volguda saber de alguns pescadors fidedignes y tots me han certificat ser així. Y és que en estos anys proppasats, alguns dels pescadors a dicha trobaren un agre ahont criaven un gènero de aquestos ausells que són los flamenchs,poch menors que grues, y foren tants los ous que allí trobaren que se’n podie carregar la barca que sol portar lo peix ordinàriament assí a Tortosa y pot portar, la barca,cent cinquanta quintàs.
Don Pedro: És posible que això sia?
Fàbio: Assò és, ab tota veritat, així; los pescadors ne prengueren vuy[t] o deu paneres, quemés no volgueren, y los altres que dexaren allí.
Don Pedro: Ab tot que sie veritat, yo no u gosaré dir ni contar fora de assí.
Avui tornem a gaudir d’una colònia estable de flamencs molt important que nidifica a la punta de la Banya.
podem veure varies fotografies de detall, on s’observa com les cries queden protegides del vent per els flamencs adults.
Aixecada de flamencs a la encanyissada
Un volum de flamencs volant amb grup de mes de sisens individus