PORT LLIGAT

La descripció que ens dona Viquipèdia de Port Lligat :

“Portlligat és un nucli de població del municipi de Cadaqués (Alt Empordà), situat geogràficament al Cap de Creus.

Donada la seva geografia, Portlligat queda molt recollit i això va fer que tradicionalment fos la base de molts dels pescadors de Cadaqués, amb la pesca sobretot de la llagosta, però actualment ben pocs queden que hi amarrin.

Portlligat és conegut per haver estat el lloc de residència de Salvador Dalí en la casa avui anomenada Casa-Museu Salvador Dalí, que es pot visitar. S’hi conserven algunes barraques de pescadors i hi ha dos hotels. És per tant, i eminentment, un lloc turístic on, per altra banda, les edificacions que s’hi han fet són esparses i poc visibles des del mar o la riba”.

En Josep Pla a la seva guia de la Costa Brava i dins del itinerari de Cadaqués a Por-Bou i diu:

Yo veo a Salvador Dalí inseparablemente unido a Port- Lligat. Esta es una de las calas de esta costa que producen la ilusión de vivir en la pura intimidad del mar. El engolfamiento de las aguas en la cala forma uno los campos de observación de la vida marina mas asequible, mas fácil. El olor de la flora y de la fauna marítima penetra todas las coses, penetra en la mente, como una obsesión constante. Y luego, para dar elegancia al trazo y la máxima vida al lápiz, esta el repiqueteo de las hojas de los olivos, verdes y plateados, en un juego de volubilidad y de gracia que el viento ligero mueve sin descanso

El nom de Por Lligat pretén explicar que mirant el mar des de la platja sembla que no tingui sortida, ja dos illes La Portlligat i sa Farnera que no deixen veure el mar.

El origen de la casa de Salvador Dalí es un conjunt de petites cases de pescadors, aquet lloc de pau va inspirar al artista moltes de les seves creacions, avui es un museu.

Salvador Dalí va descriure aquet paratge al llibre “vida secreta” :

Por Lligat esta situat a quinze minuts de Cadaqués, al altra costat del cementeri, es un lloc mes àrid mineral i planetari de la terra. Les matinades ofereixen una alegrança salvatge i amarga, feroçment analítica i estructural; les vesprades son morbosament tristes: les oliveres brillants i animades durant el dia, se metamorfosant amb un gris immòbil com el plom. Al vespra Por Lligat les seves aigües tranquil·les reflecteixen els drames del cel crepuscular

Vista de Port LligatCap de Creus Por Lligat

Por LligatPor LligatPor Lligat Por Lligat, casa de Salvador DaliPort Lligat

Port LligatPort LligatPort LligatPort LligatPort LligatPort Lligatformes de la casa de Daliformes de la casa de Daliformes de la casa de Daliformes de la casa de Daliformes de la casa de DaliPort Lligat

Esta entrada fue publicada en Costa Brava, Paisatges, PANORAMIQUES y etiquetada , , , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *