IRAN – SHIRAZ III – PERSEPOLIS – ESCALINATA (I)

PERSEPOLIS – ESCALINATA (I)

En sortir pel nord de la porta de Totes les Nacions, els delegats es topaven de front amb l’escalinata monumental que portava a la majestuosa sala d’audiències, l’Apadana, l’edifici més elevat de la plataforma. A la façana oriental del Apadana es desplegava un fris en el qual s’havia representat mitjançant baix-relleus justament l’escena del lliurament dels tributs al sobirà. Al centre, Darío I apareix assegut al tron ​​amb el ceptre a la mà dreta i una flor amb dos capolls en l’esquerra, sota un baldaquí. Darrere d’ell hi ha el príncep hereu, seguit pel seu camarlenc i el portador de les armes reials. Separat del rei per dos encensers s’aproxima un personatge que li ret homenatge i que encapçala una llarga processó de delegacions de totes les nacions sotmeses per Dario, en total 23, representades en tres files a la banda esquerra de l’escala central.

Cada delegació està separada de l’anterior per un xiprer, el tipus d’arbre que adornaria els jardins de la terrassa. A la part dreta de la façana, cobrint l’esquena del rei, apareix l’exèrcit que el sosté en el tron ​​i assegura la pau en l’Imperi, així com els funcionaris encarregats de la seva administració. Per això, una de les restes més impressionants que es poden contemplar són els baix-relleus esculpits a la pedra. La decoració és sistemàtica i denota un cert horror vacu. Les escales, la part baixa dels sòcols, tot està decorat. Les columnes també mostren l’art persa amb figures semimitológiques d’animals (bous, aixetes, lleons …) o els grans guerrers que protegeixen les portes. Pel que sembla, com en la majoria de les cultures antigues, les escultures i baix-relleus estaven policromades

 

 

 

Esta entrada fue publicada en IRAN, Paisatges, PANORAMIQUES, pobles medievals, VIATGES y etiquetada . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *