IRAN – MASHAD – BASAR

 BASAR

El basar cobert Reza de 800 m de longitud està dissenyat per semblar semi tradicional però és una creació del segle XX. Les botigues de la zona venen una gran varietat de productes i a la planta superior hi ha molts llocs de joieria que ofereixen turqueses en les rodalies de Neishabur

Muntanyes de safra

L’exaltació extrema arriba el dia 10 (Ashura) de Muharram. Nombroses mostres públiques d’intens dolor col·lectiu se succeeixen en processons per totes les ciutats, files d’homes vestits de negre desfilen melancòlics en el ritual del Matam, acompanyats de recitals de poesia i música mentre es colpegen el pit amb diferents ritmes al so dels tambors o es flagel·len l’esquena per fer ressò del seu sofriment amb un zanjir-zani, un estri compost per un mànec de fusta al qual es connecten cinc cadenes lleugeres, mentre el públic observa amb devoció. Però no tot són laments i tristesa durant l’Aixura. Als carrers de les ciutats se succeeixen també els actes de bondat i caritat com una manera de mantenir vius els mateixos principis i valors pels quals Hussein va donar la seva vida. Així és possible trobar locals a cada cantonada on al final de cada cerimònia es reparteix menjar a participants, pobres i qualsevol que passi per allà, considerant la participació un acte de comunió amb Déu, Hussein, i la humanitat.

 

 

 

 

 

 

Últim dia del nostre viatge a l’Iran, abans de preparar les maletes anem a un mercat per comprar tot tipus de fruits secs, entre els quals els millors pistatxos.

 

 

 

Esta entrada fue publicada en BASAR, IRAN, VIATGES y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *