IRAN – KERMAN – Mezquita del Viernes

Mezquita del Viernes

La Mesquita del Viernes (Masjede Jame) està al costat del basar. Va ser construïda en 1349. És famosa pel seu magnífic portal, mihrab i la seva decoració de rajoles en mosaic.

És el centre religiós més important de la ciutat, i a la vegada una de les mesquites més belles del país, és sòbria i petita si la comparem amb la d’Isfahan o de Mashad. La planta és tradicional, amb una successió de pòrtics i quatre iwans situats de forma axial al voltant d’un pati central.

La seva construcció remunta a 1349, però d’aquesta època queden molt pocs elements, un d’ells és el mihrab, el iwan de l’ala est és el mes antic. La resta va ser reconstruït i remodelat pels safávidas a finals del segle XVII, d’aquest temps són les extraordinàries decoracions a base de rajoles.

 

Contrast entre els turistes i la població iraniana femenina

Lloc d’oració

La madrassa

Plaça del basar Vakil

La cúpula blau turquesa de la Mesquita Seh Gonbad, construïda en la època qajar (1843).

Entre els musulmans xiïtes un mul·là és un membre de l’anomenat clergat xiïta, els líders són els aiatol·làs.

 

Definicions:

El mihrab,  és el nínxol que marca en les mesquites el lloc cap on han de mirar els qui resen, orientat cap a la Meca.

Un iwan, és un element arquitectònic, molt present en l’arquitectura islàmica, que consisteix en un monumental porxo d’entrada en forma d’arc.

És originari de l’Orient Mitjà; el seu ús es va desenvolupar durant el període sassànida i va continuar sent un element essencial de l’arquitectura persa des d’aquella època.

L’iwan, combinat amb el pla quadrat dels palaus aquemènides, ha donat un model de mesquita anomenat «iranià» (quatre iwans oberts sobre un pati).

Esta entrada fue publicada en IRAN, MESQUITES, VIATGES y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *