IRAN – SHIRAZ III -Necroplis Naqs-E-Rustam

Necroplis Naqs-E-Rustam

Naqsh-e Rostam o Nakhsh-i-Rostam, o Naqs-i-Rustam, és un lloc arqueològic situat a uns 3 km al nord-oest de Persèpolis, a la província de Fars, a Iran. Aquest emplaçament és anomenat Næqš-i Rostæm, ‘el retrat de Rostam’, perquè els perses pensaven que els baixos relleus sassànides sota les tombes representaven Rostam, un heroi mitològic persa.

És una paret rocosa que conté quatre tombes reials aquemènides rupestres, cruciformes i amb baixos relleus. Una d’aquestes, segons les inscripcions que presenta, seria la tomba de Darios I. Les altres tres tombes que es troben als costats de la de Darios I serien les de Xerxes IArtaxerxes I i Darios II, però no porten cap inscripció que ho permeti identificar amb certesa. Es troben a la muntanya de darrere Persèpolis dues tombes semblants, pertanyents probablement a Artaxerxes II i Artaxerxes III, el mateix que una tomba inacabada que podria ser la d’Arsès, o més segurament de Darios III, l’últim rei de la dinastia aquemènida, que va ser enderrocat per Alexandre el Gran.

La tomba de Darios és un dels dos models de tomba que van existir en l’art persa del període aquemènida. Es tracta d’una tomba excavada a la roca com els hipogeus egipcis. L’altre model és el de la tomba de Cir a Pasargadas,

Hi ha també set grans baixos relleus a la roca de Naqsh-i Rustam, sota les tombes, escultures manades fer pels reis sassànides.

Quatre tombes pertanyents a reis aquemènides estan tallades a la paret de roca. Estan a considerable alçada per sobre del terreny.

Les tombes es coneixen localment com les «creus perses» per la forma de les façanes de les tombes. L’entrada a cada tomba és el centre de cada creu, que s’obre a una petita cambra, on el rei jeu en un sarcòfag. La biga horitzontal de cadascuna de les façanes de la tomba es creu que és una rèplica de l’entrada del palau de Persèpolis.

Una de les tombes està explícitament identificada per una inscripció que l’acompanya com la tomba de Darios I (r 522-486 aC).

Les tombes van ser saquejades després de la conquesta de l’Imperi aquemènida per Alexandre el Gran.

Esta entrada fue publicada en IRAN, Paisatges, PANORAMIQUES, VIATGES y etiquetada . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *