IRAN – MASHAD – MESQUITA GOHARSHAD

COMPLEX DEL SANTUARI DE L’IMAM REZA

És el centre sagrat de peregrinatge xiita més important. Anualment passen 28 milions de peregrins que representen 50 mil diaris.

MESQUITA GOHARSHAD

La mesquita de Goharshad és una antiga mesquita  en Mashhad de la província de Razavi Khorasan que ara serveix com una de les sales d’oració dins del complex de santuaris Imam Reza.

Va ser construït per ordre de l’emperadriu Goharshad, l’esposa de Shah Rukh de la dinastia Timurid en 1418 CE. L’arquitecte de l’edifici va ser Ghavameddin Shirazi.

La mesquita va patir algunes renovacions durant les eres de Safávida i Qajar. Té quatre iwans i un pati que mesura 50 m × 55 m (164 peus x 180 peus), així com diversos shabestans.

La bella mesquita de Gawhar Shad (1418), es un gran monument persa del segle XV que ara limita amb el santuari de l’Imam Reza a Mashhad.

El seu portal continua l’estil d’arc de Samarcanda dins de l’arc, enriquit per una successió de bisells i revela que li donen profunditat i poder.

Els minarets gruixuts, en forma de torre, que es fusionen amb les cantonades exteriors de la pantalla del portal, s’estenen fins a terra i, juntament amb el revestiment d’alta base del marbre, li donen al conjunt la impressió de solidesa necessària per a suportar el seu color exuberant.

Tota la façana del recinte és amb maó esmaltat i ceràmica de mosaic de la millor qualitat. La gamma completa de colors inclou un dominant blau cobalt i turquesa, blanc, verd transparent, groc, safrà, albergínia i negre mirall, tots els tons fluctuen a través de diversos tons.

       

Impressiona veure tanta immensitat de peregrins , en qualsevol dels recintes, caminant, pregant a sobre de les catifes…..

 La fascinació sorgeix per tot arreu. Per exemple, en un pati on uns homes resen a crits donant-se cops amb força i de manera rítmica el pit. O en altre on un home està llegint uns textos religiosos relatius a l’imam Reza i qui l’escolten, asseguts en cercle, sangloten sorollosament, com ploraneres. Unes pantalles gegants retransmeten la prèdica d’un clergue que, ell també, plora desconsoladament. Com si l’assassinat de l’imam Reza hagués passat ahir.

La cúpula totalment recoberta d’or de l’edifici on es troba la tomba, i una altra cúpula de color turquesa, la de la mesquita de Goharshad: construïda al segle XV a l’estil de Samarcanda, és la més sumptuosa del recinte, amb la seva façana enterament coberta de mosaics en què domina el turquesa i el verd.

 

Aquest es un estendard douna de les cafradies que fan la seva pregària conjunta en arribar a la primera esplanada de la mesquita.

Una fotografia aèria on poden veure que tot el recinte ple de peregrins.

Esta entrada fue publicada en IRAN, MESQUITES, VIATGES y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *