IRAN – MEIXAD -MAUSOLEO IMAN REZA

MAUSOLEO IMAN REZA

El Mausoleu de l’Imam Reza  és un mausoleu construït l’any 818 a la ciutat de Mashhad, en el lloc del martiri de l’imam Alí ar-Ridhà.

 El complex, a més de contenir el mausoleu, alberga la mesquita Goharshad, un museu, una biblioteca, quatre seminaris, un cementiri, la Universitat de Ciencies Islamiques Razavi, un menjador per a pelegrins, àmplies sales d’oració i altres edificis.

El complex és un dels centres de perigrinació de l’Iran. El santuari ocupa una superfície de 267.079 m2 .

 L’edifici interior original de Dar-ul-Imarah havia estat un temple de la religió zoroastriana, destruït per ordre del califa abbàssida al-Mamun, i després reconstruït a l’estil de l’arquitectura del Khorasan

 En el recinte hi és enterrat el califa Harun ar-Raixid, pare d’al-Mamun, motiu pel qual era conegut com a Haruniyya.

 Tanmateix, després que l’any 818 al-Mamun fes assassinar l’imam Alí ar-Ridà en aquesta ciutat i enterrar-lo en el mateix recinte, aquest passà a ser conegut com Maixhad ar-Ridà, és a dir santuari d’ar-RidàMaixhad literalment significa «lloc d’enterrament d’un màrtir.»

La visita es va fer per la nit, a fi d’incorporar-nos als grups de peregrins que visiten el mausoleu, vàrem entrar al recinte passant entremig  d’un volum de peregrins agenollats, llegint l’alcorà, contemplant el sostre recobert de milers de cristalls, i el conjunt d’aranyes que donaven un càlid color verd a les sales de parets de marmol.

L’objectiu de tots era la tomba, encercada per un enreixat de plata, desenes de peregrins intentant arribar a tocar-la, empenyen-se uns contra els altres, per resar i aferrar-se a la tomba.

Ens vam deixar portar per la multitud, que ens comprimien i ens portaven fins quasi tocar la tomba, y poder extreure una fotografia.

L’únic risc que corriem, era un cop de plomall dels vigilants que impedien l’apropament i les fotografies a la tomba. 

Els nens eren enlairats pels seus pares perque poguessin arribar a tocar la tomba amb les mans.

CIUTAT DE MASHAD O MEIXAD

Meixad o Maixhad ( ‹Mašhad›, literalment La tomba del màrtir) és la segona ciutat més gran en població de l’Iran i una de les ciutats santes de l’Islam.

 Es troba a 850 km a l’est de Teheran, al centre de la província de Khorasan Razavi (de la que és capital) prop de l’Afghanistan iTurkmenistan.

 És capital d’un comtat que porta també nom de Mashhad. Té 2.427.316 habitants (2006) i té aeroport internacional.

 El carrer principal, Khiyaban (fundat per Abbas el Gran), divideix la ciutat en dues meitats. Prop de la ciutat corre el Kashaf Rud i el seu afluent Česhme-i Gilas (el riu que antigament donava aigua a Tus i desviat al segle XIV en direcció a Mashad per un canal de 74 km ordenat pel Shir Ali, visir del sultà Husayn ibn Mansur ibn Baykara conegut com a Husayn Mirza).

La zona sagrada amb les tombes és anomenada Haram-i Sharif i col·loquialment el Bast (Lloc de Refugi).

Esta entrada fue publicada en IRAN, MESQUITES, VIATGES y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *