TERRA SANTA – JERUSALEM (BETLEM: CAPELLA DEL CAMP DELS PASTORS I GRUTA DE LA NATIVITAT – HORT DE GETSEMANI )

El segon dia per tema de logística, vàrem començar per la visita a BETLEM

 

Betlem és una ciutat de Palestina a 8 km al sud-oest de Jerusalem.

Segons la tradició judaica la població pertanyia a la tribu de Judà i la vila és el bressol del rei David, que donaria una gran força política al naixent regne d’Israel i sota el qual el regne adquirí una gran esplendor.

Mur abans d’entrar a Palestina per la població de Betlem

Betlem, veiem el mur entre Palestina i Israel

 

 

CAPELLA DEL CAMP DELS PASTORS 

 

La Capella del Camp dels Pastors o Santuari de la Glòria en Excels és un edifici religiós de l’església catòlica que es troba en el sector de Beit-Sahur al sud-est de Belén, a Cisjordània, Palestina.

Te rellevància per als catòlics que s’estableix com a primer anunci del naixement de Crist.

Es tracta d’un temple construït pels franciscans i que està molt a prop d’una altra estructura que pertanyi a l’església ortodoxa grega.

 

 

 

 

 

GRUTA DE LA NATIVITAT 

 

La Basílica de la Nativitat a Betlem és una de les esglésies més antigues operant de forma contínua del món. L’estructura està construïda sobre la cova que la tradició marca com el lloc de la Nativitat de Jesús, considerada sagrada.

L’església és administrada per l’església romànicagrega ortodoxa i armènia apostòlica de forma conjunta.

La primera església fou iniciada per Santa Helena, mare de l’emperador Constantí I el Gran, acabada l’any 333 i reconstruïda el 565 per Justinià I després que fos cremada. La llegenda afirma que durant la conquesta persa el comandant Cosroes II permeté salvar l’església commogut per una imatge dels Tres Reis Mags d’Orient que tenien estètica persa.

 

 

La basílica -amb planta de creu llatina-cinc naus- té una longitud de 54 metres. Les quatre files de columnes, de color rosat, li donen un aspecte harmoniós. En alguns llocs, és possible contemplar els mosaics que adornaven el paviment de la primitiva església constantiniana; a les parets, també s’han conservat fragments d’altres mosaics que daten dels temps de les Croades.

 

El centre d’aquesta gran església el conforme la Gruta de la Nativitat, que es troba sota el presbiteri: té la forma d’una capella de reduïdes dimensions, amb un petit absis a la banda oriental. El fum dels ciris, que la pietat popular ha posat durant generacions i generacions, ha ennegrit les parets i el sostre. Allà hi ha un altar i, a sota, un estel de plata que assenyala el lloc on Crist va néixer de la Verge Maria. L’acompanya una inscripció, que diu: Hic de Virgine Maria Iesus Christus natus est. El pessebre on Maria va ficar al llit el Nen, després embolcar-lo, es troba en una capelleta annexa. En realitat és un buit a la roca, encara que avui està recobert de marbre i anteriorment ho va estar de plata. Al davant, hi ha un altar anomenat dels Reis Mags, perquè té un retaule amb l’escena de l’Epifania.

Lloc del naixement de Jesús

 

Una estrella de plata de catorze puntes assenyala el lloc precís del naixement.

Sortim de Betlem i de Palestina per un altre frontera que únicament poden utilitzar els israelites i els autobusos de turistes.

 

 

L’HORT DE GETSEMANÍ I LA BASÍLICA DE L’AGONIA

 

L’Hort de Getsemaní , fou on, segons el Nou Testament i la tradició cristianaJesús i els seus deixebles van anar després del Darrer Sopar la nit abans de la crucifixió. Va ser també l’escenari de la traïció de Jesús per part del seu deixeble Judes Iscariot.

L’Hort es troba al peu del Mont de les Oliveres, actualment dins de JerusalemIsrael, a la vall del Kudron, a l’est de la ciutat.

 Sota áqueta olivera Pere va dormir

La Basílica de Getsemaní, també coneguda com a Basílica de les Nacions o de l’Agonia, és un temple catòlic situat en la Muntanya de les Oliveres de Jerusalem, al costat de l’hort de Getsemaní. En el seu interior es troba la roca a on, segons la tradició, Jesús va resar la nit del seu arrest, després de celebrar el darrer sopar.

Basílica de l’Agonía

Des de l’hort de Getsemaní veiem la muralla que bordeja Jerusalem.

muralla de jerusalem

El mont de les oliveres i totes les seves tombes també es poden gaudir des de la Basílica de l’Agonia.

 

mont de les oliveres

 

Seguirem ara amb el Mur dels Laments …….

 

 

Esta entrada fue publicada en ISRAEL, JERUSALEM, TERRA SANTA, VIATGES y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *