ARGENTINA – CALAFATE (II) GLACERA PERITO MORENO

Glacera Perito Moreno

La glacera Perito Moreno està situada a l’Argentina, entre els 47º i 51º de latitud sud, i neix del Camp de Gel Patagònic Sud, compartit per Argentina i Xile. S’estén sobre el braç sud del llac Argentino, amb un front de cinc quilòmetres de longitud i 150 metres d’alçada (dels quals 60 estan emergits).

Batejat amb aquest nom en honor de Francisco Moreno, creador de la Societat Científica Argentina i actiu explorador de la zona austral d’aquest país durant el segle XIX, és una de les reserves d’aigua dolça més importants del món.

A més de ser una de les glaceres més imponents del món, ha estat considerada la vuitena meravella per les espectaculars vistes que ofereix. Situada en una zona envoltada de boscos i muntanyes, queda dintre del Parc Nacional Los Glaciares, creat el 1937 a la província de Santa Cruz, al sud de la República argentina. Aquest parc, de 724.000 ha, i té en total 356 glaceres.

A mesura que avança, tanca les aigües del Brazo Rico del llac Argentino, i provoca que les aigües s’elevin fins a 30 metres sobre les del llac Argentino, fent pressió sobre els gels. En primer lloc, es crea un túnel amb una volta de més de 50 metres pel qual les aigües del Brazo Rico descendeixen fins al llac Argentino. L’erosió causada per l’aigua provoca finalment el col·lapse de la volta, és un dels espectacles més impactants que puguin presenciar-se, és produeix a una mitjana d’una vegada cada quatre o cinc anys.

El turista pot gaudir d’aquest espectacle a només uns 400 m de distància, en instal·lacions especialment creades per a la seva observació. També és possible transitar sobre la glacera, amb robes i calçat especials, amb guies específicament entrenats i amb especial coneixement de la glacera.

La glacera Perito Moreno té una velocitat, mesurada en uns 4 km del front, d’aproximadament 2 m per dia, és a dir, al voltant de 700 m per any.

La glacera està situada enfront de la península de Magallanes, al sud del parc nacional, a uns 80 km de la vila d’El Calafate, fins on es pot arribar amb avió al seu recentment inaugurat aeroport internacional.

(informacio treta de Wiquipèdia)

La glacera té un punt de contacte a

l´estructura rocosa, creant un pont entre la glacera i la roca.

 

Quant arribem a llac Agentino, per poder fer l’apropament al front de la glacera tenim que realitzar un recorregut amb vaixell (catamarà) que permet veure des de molt a prop tota l’esquerra de la glacera, amb les seves parets de mes de 30 metres i gaudir de les diferents tonalitats que el glaç agafa en funció del sol.

També podem observar de prop la desintegració de tota la façana de la glacera i si tenim una mica de sort poder gaudir d’una trencadissa i la seva caiguda al llac.

 

 

També aprofitant tot un conjunt de passarel·les, podem descubrir i contemplar  la part central i dreta de la glacera i si baixem caminat per les passarel·les arribarem fins a tocar del llac argenti.

 

 

 

Esta entrada fue publicada en ARGENTINA, CALAFATE, FORMES A LA NATURALEZA, GLACERA, PANORAMIQUES, PARCS NATURALS-NACIONALS, VIATGES y etiquetada , , , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *